Hollanda Oturum ve Çalışma İzni

Hollanda Oturum izni nasıl alınır?

Hollanda’da 3 ayı aşan bir süre kalmayı veya daimi olarak ülkede yaşamayı amaçlayanlar Hollanda oturum izni MVV için başvuru yapmalıdırlar. Hollanda oturum izni başvurusu Hollanda’dan veya Türkiye’den yapılabilmektedir ancak Hollanda’da yapılacağı durumda, ülkeye davet eden şahıs tarafından başvuru Hollanda makamlarına yapılabilmektedir.

Hollanda oturum izni eğer yurtdışından başlatılmasına tavsiye işlemi denir. Eğer başvuru Türkiye’deki Hollanda Başkonsolosluğu veya Büyükelçiliği üzerinden yapılırsa başvuru işlemi söz konusu olur. Hollanda’da oturum izni alabilmek için aşağıdaki kriterlerden birine göre oturum izni talebinde bulunabilirsiniz.
 

  • Serbest iş
  • Ücretli iş
  • Oturum izni olan eş veya partnerin yanında kalma (aile oluşturma amacıyla)
  • Aile Birleşimi (ebeveynin yanında reşit olmayan çocuk için oturum (ikamet) veya reşit olan çocuk için ikamet)
  • Çocuk yanında ikamet
  • Evlatlık olarak ikamet
  • Eğitim ve eğitiem hazırlık olarak ikamet
  • Stajyer çalışan (ücretli)
  • Aile üyelerinin yanında 3 aydan uzun süre kalma
  • Aupair olarak çalışma
  • Tıbbi tedavi
     

Hollanda Oturum İzni Talebinin Tavsiye İşlemi ile yapılması

Hollanda oturum izninin tavsiye işlemi ile gerçekleştirilmesi söz konusu olduğunda, Hollanda’da davet eden kişi yani oturum izni isteyen kişiye referans olan kişi MVV başvurusunu Hollanda Adalet Bakanlığına bağlı olan Hollanda Göçmen ve Vatandaşlık Dairesine yaparak başvuru sürecini başlatmış olur. Göçmen ve Vatandaşlık Dairesi başvurunun doğru şekilde yapılıp yapılmadığını, daveti yapan kişinin koşullarının yeterli olup olmadığını inceler. Gerektiğinde eksik evrak talebinde bulunabilir. Bu kriterler doğru şekilde karşılandığında Hollanda Başkonsolosluğu veya Hollanda Büyükelçiliği Türkiye’den Hollanda oturum izni başvurusunda bulunan kişiye MVV Hollanda oturum izni verebilir. Gereken onay alındıktan sonra Hollanda oturum izni başvurusunda bulunan şahsın gerekli belgeleri hazırlayıp Hollanda Başkonsolosluğuna ve Büyükelçiliğine teslim etmesi gerekmektedir. Başvuru formunun eksiksiz ve resmi evraklarda yazan bilgilerle çelişki içermemesi gerekmektedir ve aynı zamanda başvuru sahibinin imzasını taşımalıdır. Başvuru şahsen yapılmak da olup bir başkası adına işlem yapıldığı tespit edildiği taktirde ilgili kişiler için cezai işlem uygulanır.

Hollanda Oturum İzni Talebinin Başvuru İşlemi ile yapılması

Burada Başvuru İşleminden kastedilen Türkiye’den Hollanda Konsolosluğu veya Hollanda Büyükelçiliğine doğrudan başvuru sahibinin müracaat etmesi anlaşılmalıdır. Yani Hollanda’da herhangi bir kişi veya kuruluşun daveti olmaksızın doğrudan uzun süreli kalma talebinde bulunulmaktadır. Hollanda’da bu şekilde oturum izni almak isteyen kişiler ülkede kalma amaçlarına bağlı olarak farklı belgeler ibraz edebilirler. Ülkede çalışma, eğitim, evlenme gibi amaçlarla uzun süreli kalacaklar olanların başvuru evrakları da farklılık göstermektedir. Başvuru eksiksiz evraklar ve prosedürlere uygun şekilde gerçekleştirildiyse, Hollanda Başkonsolosluğu veya Büyükelçiliği Hollanda oturum izni talebiyle ilgili görüşünü Hollanda’da bulunan Göçmen ve Vatandaşlık Dairesine bildirir. Bu tip başvuruların sonuçlanma süresi 3ayı bulmakla birlikte, eksik evrak talep edildiği durumda başvuru hafta ertelenir.

Hollanda oturum izni için gereken evraklar

Hollanda oturum izni için gereken evraklar durumunuz ve başvuru talebinizi niteliğine göre aşağıdaki evrakları içerir.  

  • Pasaport : MVV vizesinin bitiminden sonra 3 ay geçerli
  • Başvuru formu;
  • 2 adet güncel fotoğraf
  • Orijinal uluslararası doğum kayıt örneği (Nüfus Müdürlüğü'nden)
  • Eşin veya partnerinizin pasaport fotokopisi (tüm yazılı ve damgalı sayfaların);
  • Aile Toplum belgesi (eğer evli ise)
  • Evlilik cüzdanı (Eğer evli ise)
  • Orijinal boşanma kararı (Eğer boşanmış ise)
  • Reşit olmayan çocukların velayetine dair mahkeme kararı( yeminli tercümesi yapılmış, valilik veya Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmiş)
  • Yerleşim Temel Bilgi Sınavı yeterlilik belgesi (16 ile 65 yaş arası olan ve eş veya partnerinin yanına gitmek isteyen herkes Yerleşim Temel Bilgi Sınavına girmekle yükümlüdür)
  • Nüfus Müdürlüğünden alınan belgelerin teslim alındığı tarihten itibaren 6 ay geçerlilik süresi vardır. 
  • Ebeveynlerin pasaport fotokopisi (tüm yazılı ve damgalı sayfaların) (Aile Birleşimi uygulamasında)
  • Oturum kartı fotokopisi (varsa)


Önemli not: Bütün orijinal belgeler tercümeleriyle birlikte sunulmalıdır.

Hollanda oturum izni başvurularının kabulü

Hollanda Göçmen ve Vatandaşlık dairesi oturum onayının çıktığına dair başvuru sahibini bilgilendirirse Hollanda Başkonsolosluğu veya Büyükelçiliğinden e-posta yoluyla randevu alınması gerekecektir. Eğer başvuru sonucu olumsuz ve ret aldıysanız, başvuruda bulunduğunuz Hollanda dış temsilciliği yani Hollanda Başkonsolosluğu veya Hollanda Büyükelçiliği ret yazısını posta yoluyla iadeli taahhütlü olarak size gönderecektir.

Hollanda oturum izni vizesinin ücreti

Hollanda oturum izni MVV ve diğer oturum belgeleriyle ilgili harçlar 2 Temmuz 2005’te alınan kararlar doğrultusunda Hollanda’daki yetkili kurumlara yapılmaktadır. MVV başvurusunda bulunan kişiler ödemelerin nasıl yapılacağına dair bilgiyi başvuru alındı belgesinde bulacaklardır.
 

Hollanda Çalışma İzni – Ücretli İş

Birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi Hollanda’da oturum izni konusu çalışma izniyle yakından alakalıdır. Çalışma izni talebiyle Hollanda konsolosluklarına başvuruda bulunuyorsanız oturum izni de almanız gerekecektir.

Hollanda çalışma izni başvurusunu ücretli bir işte çalışmak amacıyla almak isteyenler aşağıdaki evraklarla başvuruda bulunmalıdır:

- Pasaport ve fotokopisi (Onaylı oturum izni vizesinin bitiminden sonra en az 3 ay daha geçerliliğe sahip)

- Başvuru formu (Başvuru sahibi tarafından eksiksiz olarak doldurulan ve imzalanmış)

- 2 adet fotoğraf

- İş sözleşmesinin fotokopisi.

Hollanda Çalışma İzni – Serbest İş

Hollanda çalışma izni başvurusunu Hollanda’da serbest iş yapmak amacıyla almak isteyenler vize bitiminden sonra 3 ay geçerliliği olan pasaport ve fotokopisi ve başvuru formu ile müracaatlarını gerçekleştirebilirler. Hollanda’dan davet almadan ülkede çalışmayı amaçlıyorsanız aşağıdaki evraklarını hazırlamanız gerekmektedir:
 

  • Ticaret Odası kaydı (3 aydan eski tarihli olmamalı)
  • Şirketler ve Turistik işletmeler için ruhsatname
  • İşletme planının 2 adet fotokopisi. İşletme planı aşağıdaki bilgileri içermesi zorunludur.
  • Kişisel bilgiler: sizinle ile ilgili bilgi, özgeçmiş, aile ve gelir durumu;
  • Maddi durum, eğitim ve iş deneyimi;
  • Şirket bilgileri: Sektör, başlangıç tarihi ve ikamet adresi;
  • Hukuki bilgiler: Şirketin yasal durumu, ticari ismi, gerekli ruhsatlar, yetkiler, sigortalar ve malların teslim şartları;
  • Ticari bilgiler: Sektörünüzün bulunduğu pazara dair bilgiler. Ayrıca kontratlar ve referanslar;
  • İdari bilgiler: Organizasyonun tarifi ve personel sayısı;
  • Mali bilgiler: Yatırım bütçesi ve yatırım planınız, ödeme planınız, işletme bütçeniz ve likidite durumunuz;
  • Şirket (ürünü) hakkında bilgi; şirket ve ürünün yenilik karakteri, Hollanda şirketleri ile kontratlar.
  • Daha önce yurtdışında iş kurduysanız, Bir önceki yılın kar ve zarar bilançosu.
  • Şirket Kuruluş belgeleri
  • Kendi hesabınıza çalışıyorsanız, gelecek yıl için Hollanda’daki işverenlerle yapılmış olan iş sözleşmelerinin 2 adet fotokopisi.

 

 

 

Hollanda Konsolosluğu Resmi Web Sitesi: www.hollandavesen.nl