Hollanda Vatandaşlığı
Aşağıdaki kriterlere uygun olan 18 yaşından büyük Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Hollanda vatandaşlık başvurusunda bulunabilirler.
- En az 5 yıl süre ile Hollanda'da sürekli ikamet edenler. Ancak bu durumla ilgili istisnai durumlar söz konusu olabilmektedir. Bir Hollanda vatandaşı ile en az 3 senedir evli ve birlikte yaşıyorsanız ya da Hollanda oturum izninizi, izin süresi bitmeden zamanında uzatma veya yenileme işlemi yaptıysanız Hollanda vatandaşlık başvurusunda bulunabilirsiniz. Hollanda oturum izninizin sizin için belirlenen prosedüre uygun ve prosedür süresince geçerli olması gerekmektedir.
- Hollanda vatandaşlığı için başvuruda bulunmadan önce süresiz oturum izni ya da geçici oturum iznine sahip olanlar
- Hollanda kültürüne entegre olup, A2 dil yeterlilik sınavını başarıyla verenler yani Hollanda diline tam anlamıyla adapte olanlar. Eğer dil yeterliliğinizin ispatı olan diploma veya Hollanda yetkili makamlarınca belirlenen yerlerden alınan dil sertifikası olanlar.
- Temiz sabıka kaydı olanlar. Bu durumda hiç hapis cezası alınmamış olması gerekmektedir. Aynı zamanda başvuru sahibinin hakkında bir ceza davası da olmamalıdır.
- T. C. Vatandaşlığından atılmamış olanlar
Hollanda Vatandaşlığına geçme yolları
Hollanda vatandaşlığına geçmek için 2 prosedürden birini tercih etmeniz gerekmektedir.
1.Seçenekli Prosedür (Optieprocedure)
Hollanda vatandaşlığına bu yolla geçem isterseniz mevcut vatandaşlığınızdan çıkmadan, Hollanda dilini bilmenize gerek kalmadan vatandaşlık talebinde bulunulabilmektedir. Seçenekli prosedürle Hollanda vatandaşlığına geçmek isteyenler en az 15 yıl Hollanda'da ikamet etmekte olan eşleriyle yaşayan ve eşleri de Hollandalı olan yabancı uyruklu kişilerdir. En az 3 yıldır bir Hollanda vatandaşı ile evli olma şartının yanında sabıkanızın bulunmaması, en az 3 senedir çalışıyor olmanız, düzenli gelirinizin olması ve bütün masraflarınızı kendinizin karşılıyor olması gerekmektedir. Bununla birlikte çocuklar ve 65 yaş üstü kişiler için onlara özel başka şartlar da vardır. 18 yaş ve üzeri kişilerin 4 yaşından beri Hollanda'da yaşıyor olmaları aranan kriterlerden biridir. 65 yaş ve üzerinde olan kişilerin 15 sene kesintisiz ve yasal olarak Hollanda'da yaşıyor olma koşulu vardır. Ocak 1985'ten önce Hollanda dışında başka bir uyruktan biriyle evlenenler ve vatandaşlığını kaybedenler boşandıktan sonra 1 yıl içinde Hollanda vatandaşı olabilmektedirler. Normal şartlarda Seçenekli Prosedürle Hollanda vatandaşlığına geçiş süreci 3 ay içinde sonuçlanır
2.Normal prosedür (Naturalisatie Naturalization)
3 yıldır bir Hollanda vatandaşı ile evli iseniz veya birlikte yaşıyorsanız doğal şekilde Hollanda vatandaşlığı almak için başvurabilirsiniz. Hollanda vatandaşlığına normal prosedürler başvuru yaptığınızda Hollanda'da sürekli ikamet etme şartı aranmamaktadır. Ancak bu prosedürle yapılan vatandaşlık işlemlerinde sahip olduğunuz T.C. vatandaşlığını kaybedebiliyorsunuz. Hollanda vatandaşlığın anormal prosedürle başvuracaksanız aşağıdaki kriterlerin hepsine uygun olmanız şartı aranmaktadır. Bu prosedür tercih edilerek yapılan başvuruların sonuçlanma süresi 1 yıldır.
- 18 yaş ve üzerinde olmak.
- Hollanda veya Bonaire, Saint Eustatius, Saba, Aruba, Curaçao, Saint Martin gibi Hollanda topraklarında 5 yıldır kesintisiz ve yasal olarak ikamet etmek.
- Geçerli bir süresiz oturum iznine veya geçici amaçlı olmayan bir oturum iznine sahip olmak.
- Hollanda dil yeterliliğinin A2 sınavından (Entegrasyon Sınavı) geçer not alarak belgelemek.
- Mevcut vatandaşlıktan feragat etmeye hazır olmak
Bu kriterlere ek olarak son 12 aya maaş bordronuzu Hollanda vatandaşlık başvurusu sırasında sunmanız talep edilmektedir. Gelir seviyenizin hangi düzeyde olacağı Hollanda'da bulunma sebebinize ve çalışmakta olduğunuz mesleğe göre farklılık gösterebilmektedir.
Hollanda vatandaşlığı için başvuru
Yukarıda söz edilen her 2 başvuru prosedürünü Hollanda'da yaşamakta olduğunuz belediyeden yapabiliyorsunuz. Ancak söz konusu şartları eksiksiz yerine getirmeniz ve talep edilen kriterleri karşılamanız gerekmektedir. Belediye başkanlığı tarafından kontrol edilen Hollanda vatandaşlık talebiniz, uygun görüldüğü takdirde Hollanda Göçmen ve Vatandaşlık Dairesi IND'ye iletir. Belediye IND'ye ayrıca tavsiye belgesini de iletmekle yükümlüdür. Hollanda Göçmen ve Vatandaşlık Dairesi vatandaşlık için onay verdiğinde başvuru sahibi Hollanda vatandaşlığına geçiş törenine davet edilir. Davet mektubu başvuruyu yaptığınız belediye tarafından adresinize gönderilir. Vatandaşlığa geçiş töreninde ülkeye bağlılık yemini etmeniz gerekmektedir. Hollanda vatandaşlığına geçiş törenine katılım zorunludur. Bu törende yemin ederek bağlık sözü vermeden vatandaşlık işleminiz tamamlanmaz. Törende Hollanda vatandaşlığına kabul edildiğiniz size resmi olarak bildirilir. Vatandaşlık işlemi bu şekilde sonuçlandıktan sonra ikamet etmekte olduğunuz belediyeden pasaport talebinde bulunabilirsiniz.
Vatandaşlık başvurunuz ret ile sonuçlandığı taktirde Hollanda Göçmen ve Vatandaşlık Dairesine kararı yeniden gözden geçirmesi için başvuruda bulunabilme hakkınız vardır.